luni, mai 01, 2006

Despre forward-area stirilor pe grupuri de discutii

Situatie 1:

"Clubul Roman de Presa

Comunicat
Bucuresti, 04 noiembrie 2005

Analizand proliferarea unor pagini de internet care preiau articole si stiri din editiile electronice ale ziarelor si agentiilor de presa sfidand reglementarile dreptului de autor, Consiliul de Onoare al CRP solicita detinatorilor respectivelor pagini de internet sa inceteze incalcarea legislatiei in vigoare.

Consiliul de Onoare considera ca preluarea fara cost a unor materiale de presa se poate realiza doar in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. In mod obligatoriu, in aceste cazuri, trebuie citata sursa informatiei.

Preluarea a mai mult decat cele prevazute anterior se poate realiza doar in conditiile unui acord, financiar sau de alta natura, incheiat cu detinatorul drepturilor. Membrii Clubului Roman de Presa vor analiza oportunitatea infiintarii unui organism independent care sa fie imputernicit de detinatorii de drepturi sa le gestioneze in numele si beneficiul lor.

Membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa vor solicita interventia ORDA pentru a sanctiona activitatea acelor detinatori de pagini de internet care nu se vor conforma legislatiei in vigoare privind drepturile intelectuale.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa"


Situatie 2: Sa presupunem ca ai citit un articol interesant si vrei sa il trimiti mai departe pe grupuri de discutii. Cum faci asta fara sa incalci prevederile comunicatului de mai sus?

Solutie: Citezi doar inceputul stirii sau un fragment al acesteia, ca mai jos:
"Preluarea materialelor AdPlayers si AdPlayers.ro

AdPlayers si AdPlayers.ro promoveaza decizia Clubului Roman de Presa (CRP) privind reglementarile dreptului de autor.
[...]"
Continuarea.


Eventuala problema: Ziare precum "Adevarul" sau "Liberatea" permit accesul la stiri mai vechi de o zi doar pe baza de cont gratuit. Asadar, stirea pe care o preiei din ziarul "Adevarul" si o trimiti mai departe va putea fi citita doar in ziua in care a aparut varianta online. Odata ce expira acest termen, cei care vor dori sa citeasca stirea vor trebui sa isi faca un cont, gratuit. Dureaza putin timp, dar este un sacrificiu ce trebuie facut. Solutia 1: utilizatorii trebuie sa isi creeze cont, in mod gratuit, daca nu au deja. Solutia 2: "povestiti", pe scurt, stirea, precizand sursa. Introduceti si comentarii personale, de preferat.

Problema evidenta: "Academia Catavencu" si "Ziarul Financiar" pot fi accesate doar de catre cei care au acces la varianta online printr-un cont platit. Este necesar sa ai abonament pentru a citi stirea. Mai mult decat atat, cei care primesc stiri de la tine trebuie sa aiba, si ei, abonament. Fara solutie.